Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus: Ihminen ja palvelut edellä uudistuksiin

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus pitää huolestuttavana sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen yhteyteen kytkeytyvää maakuntahallinnon ja uusien verojen rakentelua. Kenen etu voi olla, jos useilla hallituksilla ratkaisematta jääneestä sotesta muodostuu moniselitteisten kompromissien kokonaisuus? Pohjois-Pohjanmaan sote-ohjausryhmän varapuheenjohtaja Pekka Simosen mukaan ”Nyt on korkea aika unohtaa poliittiset intohimot sekä hallintohimmelit ja keskittyä ihmisten palvelujen laadun, saatavuuden sekä valinnanvapauden turvaamiseen!

Selkeintä olisi keskittyä ratkaisemaan ensin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja rahoitus. Kokoomus pitää tasa-arvoisten ja laadukkaiden palveluiden toteuttamisessa ensisijaisen tärkeänä ihmisen valinnanvapautta eli sitä, että ihminen voi itse valita yksityisen, kolmannen sektorin tai julkisen tuottajan välillä.

Rahoitusmallin oikeudenmukaisuuteen liittyy myös merkittäviä haasteita. Maakunnille annettava verotusoikeus johtaisi vääjäämättä epätasa-arvoiseen tilanteeseen, jossa alueiden ja väestöpohjien eroja joudutaan tasoittamaan valtion toimesta. Tällainen hajautettu malli onkin omiaan johtamaan kilpavarusteluun eri alueiden välillä. Tällaisen kehityksen estämiseksi vastuun ja vallan tuleekin olla samoissa käsissä, jolloin yksiportainen rahoitusmalli valtion kautta on selkein ja läpinäkyvin ratkaisu.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie on todennut tilastojen osoittavan, että aina kun tulee uusi verotuksen taso, se lisää verotusta liimapaperin tavoin. Talvitien mukaan palvelu- ja hallintopohdintojen edellä keskeisintä on rahoituksen kulku ja kokonaistaloudellisuus. ”Niin kauan kun puhumme rajapinnoista, palvelujen järjestämisistä ja hallintohimmeleistä, emmekä ole ratkaisseet rahan ansaintoa ja kulkua, tulevaisuuden haasteemme odottavat ratkaisuja.”

Uudistusten valmistelun ja päätöksenteon lähtökohtana on piirihallituksen mukaan oltava hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan uudistus ei nosta kokonaisveroastetta tai työn verotusta. Samoin tilanteen kehitystä on seurattava tarkoin, ja tehtävä sopeutustoimia tarpeen mukaan. Alueiden määrää tulee tarkastella säännöllisesti ja sitä vähentää, mikäli kaikki alueet eivät selviydy velvoitteistaan turvata sote-palvelut asukkailleen. Suomalaisilla on oikeus kattaviin ja laadukkaisiin palveluihin ja ne turvataan riittävällä alueen kantokyvyllä.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *