Luke vahvistaa Oulun ekosysteemiä

Keskiviikkona 7.1.2015 oli Kalevassa uutinen Suomen toiseksi suurimman tutkimusorganisaation Luonnonvarakeskusken (Luke) käynnistymisestä vuoden vaihteessa. Luke koostuu neljän nykyisen luonnonvarojen tutkimusorganisaation yhdistämisestä. Uudella organisaatiolla on päätoimipaikat pääkaupunkiseudulla, Joensuussa, Jokioisissa ja Oulussa. Toimipaikat vähenevät 38:ssa toimipisteessä reiluun kymmeneen.

Uutinen tuo itselleni tyytyväisyyden tunteen ja samalla palautuu mieleen kuukausia kestänyt armoton lobbaus Oulun puolesta. Silloisen ministeri Jari Koskisen johdolla toteutettu rakenneuudistus ja samalla alueellistaminen ei ollut yksinkertainen läpihuutojuttu. Lukuisten selvitysten ja parinkymmenen paikkakunnan lobbareiden sekä luonnonvarojen tutkimuksen ja hyödyntämisen yhteensovittaminen tulevaisuuden vahvaksi toimijaksi ei ollut ministerillekään helppo tehtävä.

Oulussa yliopiston kampuksella toimivan Luken tiivis yhteistyö yliopiston ja elinkeinoelämän kanssa vahvistaa Oulun asemaa tutkimuksen ja yritysten tuloksellisen yhteistyön paikkakuntana ja oululaista ekosysteemiä huippuosaamisen edelletysten luojana. Elämme modernissa maailmassa, jossa vahvan kansainvälisen tutkimuksen yhteistyö yritystoiminnan uusien tuotteiden ja mahdollisuuksien kanssa ei ole ristiriidassa tasapainoisen luonnonvarojen käytön kanssa.

Oululle on Luken päätoimipaikan sijoittumisen seurauksena tarjolla luonnonvara-alalle uusia mahdollisuuksia korkean osaamisen yritystoiminnan lisäämiseen merkittävästi. Luken ja yritysten yhteistyön lisäksi toivoisin että yhä useampi löytäisi yrittäjän kipinän ja lähtisi kehittämään uutta yritystoimintaa Ouluun.

Esko Kurvinen
Kansanedustaja, Oulu
esko.kurvinen@eduskunta.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.